Jedno z najbardziej popularnych dań w Tajlandii to Pad Thai. Jest to nic innego jak smażony ryż z kiełkami fasoli Mung, krewetkami, cebulą dymką, jajkiem i z posypką z uprażonych orzeszków ziemnych.

Przepis na Pad Thai (dla 2 osób):

100 g makaronu ryżowego (najlepszy jest płaski)
50 ml sosu rybnego
50 ml wody z tamaryndowca (rozpuszczona w wodzie pasta z tamaryndowca)
50 g cukru
płatki suszonego chili
60 ml oleju roślinnego
1 ząbek czosnku
10 małych krewetek
2 jaja
30 ml wywaru drobiowego
80 g świeżych kiełków fasoli mung
40 g uprażonych i rozdrobnionych orzeszków ziemnych
połowa limonka do dekoracji i/lub do skropienia dania do smaku
80 g tofu (opcjonalnie)

Makaron zalać zimną wodą i po około 30 minutach odsączyć.
W garnku, na małym ogniu, połączyć sos rybny, wodę z tamaryndowca i cukier. Na koniec dodać chili i odstawić.

Wok (lub lepiej dużą patelnię z płaskim dnem) nastawić na duży ogień i wlać połowę oleju roślinnego. Dodać czosnek, a po kilku sekundach makaron i wywar drobiowy i stale mieszać. Smażąc, mieszać cały czas, aż makaron wchłonie wywar i będzie prawie gotowy – nie może być jeszcze zupełnie miękki, czyli powinien być odrobinę „gumiasty”.

Przesunąć na bok woka/patelni makaron. Wlać resztę oleju i usmażyć krewetki (i opcjonalnie pokrojone w drobną kostkę tofu). Po usmażeniu krewetki przesunąć na bok woka/patelni i usmażyć jajecznicę.
Finalnie dodać kiełki, uprażone i rozdrobnione orzeszki ziemne i połączyć z wcześniej przygotowanymi składniki w woku/na patelni.

Aroy („smaczne” po tajsku), prawda?!

Go top